GEO - Uusi ikkuna maailmaan

Kolumni: Elina Hirvonen

Hyviä uutisia!

Kolumnisti Elina Hirvonen 3/16

Tapahtuuko maailmassa enää mitään hyvää? Tapahtuu, vaikka uutisia lukiessa sitä ei aina huomaa.

Ensinnäkin: äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten määrä on vähentynyt 1,9 miljardista 836 miljoonaan ihmiseen vuosien 1990–2015 välillä.

Toiseksi: vuonna 2000 peruskouluun pääsi 83 prosenttia maailman lapsista, viime vuonna jo 91 prosenttia.

Kolmanneksi: viime vuonna mennessä suunnilleen kahdessa kolmesta kehitysmaasta tytöt pääsivät kouluun yhtä usein kuin pojat.

Neljänneksi: lapsikuolleisuus väheni vuosien 1990 ja 2015 välillä yli puolella. Vuonna 1990 tuhatta syntyvää lasta kohden kuoli 90, vuonna 2015 enää 43 lasta.

Viidenneksi: naisten riski kuolla synnytykseen väheni lähes puolella vuosien 1990 ja 2015 välillä.

Kuudenneksi: uusien HIV-tartuntojen määrä väheni noin 40 prosentilla vuosien 2000 ja 2013 välillä.

Seitsemänneksi: vuodesta 1990 alkaen yli kaksi ja puoli miljardia ihmistä on päässyt puhtaan juomaveden piiriin.

Kahdeksanneksi: vuosien 2000 ja 2014 rikkaiden maiden apu köyhimmille maille kasvoi 66 prosentilla.

Nämä kahdeksan kohtaa liittyivät YK:n tämän vuosituhannen alussa asettamiin vuosituhattavoitteisiin. Kun tavoitteet asetettiin, ne kuulostivat huikean utopistisilta. YK:n työntekijöiden piirissä niihin suhtauduttiin samalla tavalla kuin vähän kaikkeen muuhunkin, kyynisesti.

Tavoitteet äärimmäisen köyhyyden puolittamisesta ja puhtaan veden saatavuuden parantamisesta saavutettiin etuajassa. Viime vuoden määräaikaan mennessä kaikilla vuosituhattavoitteiden alueilla saavutettiin tuloksia, jotka parantavat miljoonien ihmisten elämää.

Yksi suuri syy muutokseen oli tavoitteista kahdeksas: se, että rikkaat maat päättivät maksaa kehitysapua enemmän kuin koskaan ennen.

Samaan aikaan tapahtui muutakin: Afrikan maiden talous alkoi kasvaa. Viimeisen vuosikymmenen aikana Afrikan talous on kasvanut yli viiden prosentin vuosivauhtia ja se on pysytellyt yhtenä nopeimmin kasvavista maanosista. Samalla talous on monipuolistunut ja riippuvuus raaka-aineiden hinnoista vähentynyt. Keskiluokka, joka monissa Euroopan maissa voi huonosti, voimistuu Afrikan maissa.

Juuri nyt, samaan aikaan kun Syyrian konfliktin vaikutukset ulottuvat kauas lähialueita pidemmälle ja äärioikeisto nousee ympäri Eurooppaa, hyvät uutiset tulevat sieltä, mistä vuosikymmeniä kuului vain huonoa, Afrikasta. Täällä kehityksestä on puhuttu vain vähän. Samalla tavalla kuin Afrikan maiden huonot uutiset ovat usein liian kaukana kantautuakseen tänne, myös hyvät asiat jäävät helposti huomaamatta.

Kirjoittaja Elina Hirvonen (s. 1975) on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvaohjaaja. Hän on asunut myös kaksi vuotta Sambian Lusakassa ja työskennellyt elokuvantekijänä ja toimittajana useissa Afrikan maissa. Hirvosen tuorein romaani Kun aika loppuu ilmestyi maaliskuussa 2015.

  • Suosikit
  • Firefox
  • del.icio.us
  • Google
  • ie
GEO International