GEO - Uusi ikkuna maailmaan

Kolumni: Osmo Rauhala

Kuinka vanha Suomi on?

Osmo Rauhala 10/2015

Virallinen valtiollinen vastaus otsikon kysymykseen on sata vuotta 6.12.2017, mutta kansan syntyä on kaikkiaan vaikeampi määritellä.

Jonkinlaisia todisteita jo viimeistä jääkautta edeltävästä ihmiselämästä täällä Pohjan perukoilla on kerätty. Meille hämäläisille riittää lähtökohdaksi se, että Skandinavian jäätikön sulaessa Pirkanmaan harjuilla jo saapasteltiin, kun Raumalla vielä uiskentelivat kalat.

Suomea asutettiin ilmeisesti jo silloin, kun Keski-Ruotsissa elettiin jääkautta. Kansakoulussa 1960-luvulla mieliin taottu kuva maamme ensimmäisistä asukkaista kivikautisella länsirannikollamme on kokenut useamman pyörähdyksen. Suomeen lienee muutettu kaikista ilmansuunnista.

Jääkauden jälkeen ihmisvirrat pohjoiseen kulkivat tutkijoiden mukaan Espanjasta ja Mustanmeren alueelta, joissa sijaitsivat lauhkeat taskut ihmisten elää kylmän vaiheen yli. Esimerkiksi baskien väitetään olevan sukua saamelaisille, jotka vaelsivat Norjan rannikkoa pitkin Lappiin. Osa tästä läntisestä vaelluksesta kulkeutui Salpausselkää pitkin eteläiseen Suomeen, kun taas Itä-Suomi sai väestöä muinaisista ukrainalaisista.

Geenitutkijat ovat todenneet suomalaisten jakautuvan läntiseen ja itäiseen populaatioon. Kolmannes miehistämme kuuluu läntiseen ns. I-haploryhmään ja kaksi kolmannesta itäistä perua olevaan N-haploryhmään. Serkkuni tekemän geenitestin kautta sain tietää kuuluvani läntisiin Iivarin-poikiin. Talonpoikainen sukumme on viihtynyt samalla alueella Satakunnan ja Hämeen rajalla ainakin niin kauan kuin tietoja löytyy. Testin mukaan sukulaisiamme löytyi Skandinaviasta, Brittein saarilta, Keski-Euroopasta ja Yhdysvalloista. Yhteys Atlantin tuolle puolen on syntynyt luonnollisesti siirtolaisuuden seurauksena.

Kielitieteilijät yrittävät sitkeästi esittää suomalaisten olevan kotoisin niin sanotusta Volgan mutkasta. Sen tueksi ei taida kielen ohella löytyä muuta todistetta kuin kuulemani selitys siitä, miksi olemme hyviä keihäänheittäjiä. Selityksen mukaan Volgan mutkan alajuoksulla elänyt esiugri huomasi eräänä päivänä kirveellä veistetyn riu’un kelluvan joessa. Raivoissaan tunkeilijasta hän heitti kepakon metsään. Onneksemme se lensi mutkan yli takaisin jokeen ja uiskenteli uudelleen alas. Raivo-ugri viskoi sen taas jorpakkoon yläjuoksulle. Parin tuhannen vuoden harjoitus siirtyi lopulta geeneihimme ja toi kolmoisvoiton keihäässä Antwerpenin ja Los Angelesin olympialaisissa.

Suomen syntymäaikaa voisi alkaa selvittää esimerkiksi siitä, milloin ensimmäinen suomalainen on kirjattu historiaan. Onko hän muinaisten roomalaisten kuvaama fenni, Lalli vai viikinkisaagojen mukaan Suomen ensimmäiseksi kuninkaaksi väitetty Fornjot?

Kirjoittaja on kuvataiteilija ja viljelijä, joka jakaa aikansa New Yorkissa sijaitsevan ateljeen ja Hämeessä sijaitsevan luomutilan kesken. Rauhala on tämän hetken tunnetuimpia suomalaisia nykytaiteilijoita. Hän on pitänyt yli 50 yksityisnäyttelyä, joista yli puolet ulkomailla.

  • Suosikit
  • Firefox
  • del.icio.us
  • Google
  • ie
GEO International