GEO - Uusi ikkuna maailmaan

Kolumni: Elina Hirvonen

Lailliset ja suojattomat

Juna saapui Hampurin asemalle illalla. Muutaman sadan metrin matkalla hotellille vastaan tuli kymmeniä nuoria ja vanhoja naisia lyhyissä hameissa ja pitkissä saappaissa.

Kolumnisti Elina Hirvonen 3/16

Yksi naisista imetti korsetin raosta vauvaa. Parin korttelin päässä levisi toisenlainen, vauraiden ihmisten ja isojen autojen kaupunki. Bussien kyljissä mainostettiin Paratiisia. Se on Saksan suurin bordelliketju.

Vuonna 2001 Saksan punavihreä hallitus päätti laillistaa seksin ostamisen, myymisen ja välittämisen. Vierailu Hampurissa herätti tutkimaan, miten Saksassa työskentelevillä prostituoiduilla menee nyt.

Luin saksalaislehtien artikkeleita ja prostituoitujen kanssa työskentelevien kansalaisjärjestöjen raportteja ja sain selville seuraavaa: Suurin osa prostituoiduista tulee Saksaan itäisen Euroopan maista. Tarina menee usein näin: köyhään kylään tulee kalliilla autolla mies, joka kertoo, että Saksassa olisi töitä. Nainen lähtee mukaan tienatakseen edes vähän rahaa. Jotkut lähtevät, koska mies, perhe, poikaystävä tai sukulaiset pakottavat. Joku tietää tulevansa myymään seksiä, toinen uskoo loppuun asti päätyvänsä töihin ravintolaan.

Joidenkin naisten työpaikka on Paratiisin kaltainen suuri bordelliketju, toiset työskentelevät kadulla tai parkkipaikalle rakennetussa parakissa. Järjestöjen mukaan raskainta, väkivaltaisinta ja terveydelle vaarallisinta työ on kiinteähintaisissa bordelleissa, jotka mainostavat esimerkiksi näin: ”Seksiä niin kuin haluat, niin paljon kuin haluat.” Hinta: 70 euroa päivällä, 100 euroa yöllä. Asiakkaat ovat tavallisia saksalaismiehiä ja Yhdysvalloista ja muista Euroopan maista tulevia turisteja. Saksassa vierailusta bordelliin on tullut yleinen tapa juhlistaa esimerkiksi loman alkua.

Saksan lakimuutoksen piti tuoda prostituutio pois marginaalista, parantaa prostituoitujen asemaa ja saada heidät sosiaaliturvan piiriin. Toisin kävi. Prostituoitujen työehdot ovat heikentyneet, hinnat ovat halventuneet ja työhön liittyvä väkivalta lisääntynyt. Yhä harvempi prostituoitu palaa töiden jälkeen kotiin, yhä useampi asuu samassa huoneessa, missä työskentelee.

Saksassa työskentelee arviolta 400 000–1 000 000 prostituoitua. Viimeisimmän, kahden vuoden takaisen tilaston mukaan 44 heistä oli rekisteröinyt ammattinsa. Prostituutio tuo Saksaan vuosittain yli 14 miljardin euron verotulot. Bordellien omistajat ovat rikkaita tv-julkkiksia.

Euroopan siirtolaiskeskustelu on viime vuosina keskittynyt muualta tuleviin miehiin. Samaan aikaan EU:n väkirikkaimmassa valtiossa työskentelee satoja tuhansia siirtolaistaustaisia naisia, joiden seksuaalisesta riistosta hyvää tarkoittava hallitus teki laillista, arkipäiväistä ja helppoa. Lakimuutoksen jälkeen aihe ei ole ollut Saksassa erityisen poliittisen kiinnostuksen kohteena. Jonkun olisi aika herättää kiinnostus uudelleen.

Elina Hirvonen (s. 1975) on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvaohjaaja. Hän on asunut myös kaksi vuotta Sambian Lusakassa ja työskennellyt elokuvantekijänä ja toimittajana useissa Afrikan maissa. Hirvosen tuorein romaani Kun aika loppuu ilmestyi maaliskuussa 2015.

  • Suosikit
  • Firefox
  • del.icio.us
  • Google
  • ie
GEO International