GEO - Uusi ikkuna maailmaan

Kolumni: Merja Salo

Oikein ja nurin

Merja Salo 1/2016

Kutojalle asiassa ei ole mitään ongelmaa: silmukat kiertyvät puikoilla joko oikein tai nurin. Niitä vaihtelemalla saadaan sileämpää tai rosoisempaa neulepintaa. Valmistuu villapaita, kaulahuivi, tai ainakin sadun räätälihiiren tuluskukkaro.

Neulominen onkin lähes ainoa elämän alue, jolla oikea on vielä neutraali asia. Muualla oikeasta on tullut arvolatautunut tavoite, johon pyritään erikoisin valinnoin ja keinoin. Oikea ravitsemus. Oikea liikunta. Oikea elämä. Niitä tavoitellaan.

Oikean tavoittelussa on aina kyse arvoista ja niihin liittyvistä eettisistä valinnoista. Ruokaan liittyvät valinnat ovat kiinnostava esimerkki, koska erilaista syötävää on tarjolla uskomattoman paljon. Yksinkertaisinta olisi syödä sitä, mikä itselle maistuu ja mihin on varaa. Harva kuitenkaan antaa sylkirauhasten ohjata valintojaan, vaan suunnistaa myös tiedon ja omaksumiensa arvojen mukaan. Valinnat eivät ole välttämättä johdonmukaisia, mutta käsitys oikeasta kruunaa ne kyllä.

Syön lounasta terveysintoilijan kanssa, jonka oikeaan ruokavalioon kuuluvat Kiinasta tuodut goji-marjat ja Andien chia-siemenet, superfoodeja molemmat. Oikean voisi helposti kääntää nurin kysymällä, onko oikein viedä siemenet Andien köyhien lautasilta? Ja olisiko parempi syödä kotimaisia mustikoita kuin kaukaa Kiinan ilmansaasteista tuotuja goji-marjoja? Terveyden oikea korvautuisi silloin sosiaalisesti ja ekologisesti oikealla.

Ekologisesti oikein on välttää lihansyöntiä, mutta sitten tulee lammas ja kääntää oikean nurin. Se on luonnolle hyödyllinen olento, joka pitää kurissa pusikot ja lannoittaa niityt kukkaan. Se liikkuu vapaana laitumella eikä tarvitse lämmitystä talvisuojaan. Ihminen saa villaa ja taljan, ja lopuksi lautaselleen lihan. Ainakaan ekologisella perusteella sitä ei kannata jättää syömättä ja korvata goji-marjoilla.

Pyrkimys oikeaan on inhimillistä ja ohjaa ihmistä hyvään. Äärimmillään se voi muuttua pakkomielteeksi, joka hallitsee koko elämää. Oikeinsyöjä voi sairastua ortoreksiaan ja karsia ruokavalionsa niin, ettei se enää ravitse häntä riittävästi. Oikeasta tuleekin nurja.

Oikeamielisyyden yllättäessä voi olla hyvä muistaa, ettei oikea ole vielä lopullinen totuus mistään. Tieto ja käsitykset oikeasta muuttuvat ja menevät nurin jatkuvasti. Oikeasti.

Merja Salo on palkittu kuvallisen viestinnän ja valokuvauksen professori Aalto-yliopistossa. Hän on tutkinut mainoskuvia, kuvajournalismia ja suomalaista muotivalokuvausta sekä julkaissut niistä kirjoja. Salon tuorein kirja Jokapaikan valokuva ilmestyi joulukuussa 2015. Se kertoo suomalaisen valokuvauksen digitalisoitumisesta.

  • Suosikit
  • Firefox
  • del.icio.us
  • Google
  • ie
GEO International