GEO - Uusi ikkuna maailmaan

Kolumni: Elina Hirvonen

Toukissa on tulevaisuus

Kolumnisti Elina Hirvonen 3/16

Toukkia tuoreina, paistettuina tai friteerattuina. Muun muassa sellaisia aineksia myytiin sambialaisissa katuruokakojuissa, kun muutin maahan kymmenen vuotta sitten. Silloin ajatus toukan syömisestä oli jännittävä kuriositeetti. Nyt toukkien ja hyönteisten syöminen lihan sijaan on vaihtoehto, jonka länsimaiset ihmiset toivottavasti omaksuvat muiden maiden ruokakulttuureista pian.

Lopetin lihan syömisen 80-luvun lopussa, koska en halunnut syödä eläimiä. Silloin koulussa sai kasvisruokaa vain vanhempien allekirjoittamalla todistuksella, ja ne ruuat olivat pääsääntöisesti kahta lajia: juustokeittoa ja juustopaistosta. Kasvisruokaa oli ravintoloissa tarjolla vähän, kaupoista kasvisproteiineja ei linssien ja papujen lisäksi saanut juuri lainkaan.

Nyt kasvissyönti on helpompaa ja suositumpaa kuin koskaan ennen. Sen perusteella voisi kuvitella, että lihan kulutus olisi laskussa. Niin ei ole.

Lihan kulutus kolminkertaistui Suomessa 60 vuoden aikana elintason nousun myötä. Myös viime vuosina kulutus on kasvisruokabuumista huolimatta noussut hieman. Maailmanlaajuisesti lihan kulutus on kolminkertaistunut viimeisten 30 vuoden aikana, ja kasvanut 20 prosenttia viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Se on liikaa sekä ympäristön että terveyden kannalta. Maailmanlaajuisesti eläinten kasvattamiseen ravinnontuotantoa varten käytetään kaksi kertaa niin paljon maata kuin viljelykasvien kasvattamiseen. Lisäksi kolmannes viljeltävistä kasveista käytetään eläinten ravinnoksi.

Maaliskuussa 2016 Oxfordin yliopiston tutkijaryhmä julkaisi raportin, jonka sanoma oli kirkas: jos ihmiset rajoittaisivat lihan syöntiä terveyssuositusten mukaiseksi, ruuan tuotannosta aiheutuvat kasvihuonepäästöt vähenisivät kolmanneksella. Samalla sairaudet vähenisivät. Ihmisten enemmistön ryhtyminen kasvissyöjiksi vähentäisi päästöjä 63 prosentilla ja estäisi vuosittain seitsemän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Huhtikuussa 2017 kansainvälinen ruokaturvaan ja ilmastonmuutokseen perehtynyt tutkijaryhmä julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan maailman ruuantuotantoon käytettävän maan määrä vähenisi kolmanneksella, mikäli puolet lihatuotteista korvattaisiin lihankorvikkeilla tai hyönteisillä.

Lihan kulutuksen vähentämisen edut ovat kiistattomat. Vaikka taustalla on maapallon tulevaisuuden kokoisia asioita, muutoksen avainsana on helppous. Lihan syöntiä ei tarvitse lopettaa, riittää, että tarpeeksi moni vähentää sitä.

Suuret muutokset eivät synny pienten joukkojen ehdottomuudesta, vaan suurten joukkojen tekemistä pienistä muutoksista. Tomaatista, jota pelättiin Euroopassa pitkään, tuli arkinen osa ruokakulttuuria. Ehkä niin käy myös hyönteisille ja toukille, ja samalla lihasta tulee harvoin käytetty luksustuote.

Elina Hirvonen (s. 1975) on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvaohjaaja. Hän on asunut myös kaksi vuotta Sambian Lusakassa ja työskennellyt elokuvantekijänä ja toimittajana useissa Afrikan maissa. Hirvosen tuorein romaani Kun aika loppuu ilmestyi maaliskuussa 2015.

  • Suosikit
  • Firefox
  • del.icio.us
  • Google
  • ie
GEO International