GEO - Uusi ikkuna maailmaan

Kolumni: Elina Hirvonen

Propagandasodan uhrit

Isis pakottaa valtaamiensa alueiden naiset ympärileikattavaksi. Isis poltti katedraalin. Isis ryösti pankin ja sai 400 miljoonaa dollaria käteistä. Nämä uutiset levisivät maailman tiedotusvälineissä nopeasti sen jälkeen, kun jihadistiryhmä ja tunnustamaton valtio Isis valtasi kesäkuussa Pohjois-Irakin suurimman kaupungin Mosulin. Uutisia yhdistää se, että ne eivät ole totta.

Uutiset Isisistä ovat niin kammottavia, että niitäkin, joiden todenpitävyyden luotettavat tahot ovat vahvistaneet, on vaikea uskoa todeksi. On totta, että Isisin taistelijat ovat haudanneet satoja tappamiaan siviilejä joukkohautoihin Pohjois-Irakissa. On totta, että Isis kohtelee Mosulin kristittyjä niin väkivaltaisesti, että suurin osa heistä on joutunut jättämään kotinsa. On totta, että Isis polttaa alkoholia myyviä kauppoja ja pukee kauppojen mallinukeille hunnut.

Uutisointi äärimmäisen väkivaltaisena tunnetun järjestön hallitsemalta alueelta on vaarallista ja vaikeaa. Konfliktin keskellä liikkuu paljon huhuja ja propagandaa ja lähteiden luotettavuutta on vaikea tarkistaa. Samalla väärien tietojen leviäminen tai olennaisten tietojen sivuuttaminen voi olla kohtalokasta.

Yksi lähihistorian suurimmista median epäonnistumisista oli Ruandan kansanmurhan uutisointi – tai sen puute. Vuoden 1994 huhtikuussa Ruandan hallituksen organisoimat joukot surmasivat satojatuhansia maan tutsivähemmistöön kuuluvia siviilejä. Samaan aikaan sotilaat eliminoivat poliittisesti maltillisia hutuja. Maailman tiedotusvälineissä kansanmurhasta uutisoitiin hyvin vähän, ja kansanmurhan sijaan puhuttiin anarkiasta ja heimoriidoista. Piittaamaton ja virheellinen uutisointi vaikutti osaltaan siihen, että kansainvälinen yhteisö sivuutti kansanmurhan lähes täysin.

Nyt Isisiä käsitteleviä uutisia seurataan ympäri maailmaa. Miten ryhmä onnistui leviämään pienestä terroristijärjestöstä suuria alueita hallitsevaksi hyvin aseistetuksi armeijaksi? Miten on mahdollista, että järjestö, josta tutkijoita lukuunottamatta juuri kukaan ei ole kuullut mitään, horjuttaa nyt maailmanpolitiikkaa?

Ryhmä, joka haluaa pakottaa valtaamiensa alueiden ihmiset äärimmäisen konservatiiviseen elämäntapaan, käyttää sosiaalista mediaa, propagandaa varten suunniteltuja applikaatioita ja jopa ammattimaisesti tehtyä pitkää elokuvaa taitavasti hyväkseen. Taidokas propaganda saa järjestön näyttämään vaikuttavammalta kuin se todellisuudessa on – ja houkuttelee sille tehokkaasti lisää seuraajia. Propagandasodassa perinteisen median virheet kääntyvät Isisin voitoksi. Mitä useampia virheitä pääsee uutisiin, sitä helpompi Isisin on sanoa: ”Länsimainen media kertoo meistä vain valheita.”

Elina Hirvonen (s. 1975) on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvaohjaaja. Hän on asunut myös kaksi vuotta Sambian Lusakassa ja työskennellyt elokuvantekijänä ja toimittajana useissa Afrikan maissa.

  • Suosikit
  • Firefox
  • del.icio.us
  • Google
  • ie
GEO International