GEO - Uusi ikkuna maailmaan

Linnut

Lasse J. Laine: Luonnon monitoimimies

Lasse J. Laine, Töölönlahti

Lasse J. Laine on pitänyt lintupäiväkirjaa lähes 50 vuotta. Hän on biologi, tietokirjailija ja luonto-opas, joka suojelee luontoa kertomalla siitä muille.

Kun Lasse J. Laine oli koululainen, opettaja vei luokan biologian tunnilla seuraamaan lintuja. 15-vuotias Laine näki linnun jota ei silloin tuntenut.

”Se lauloi lumoavasti”, hän kuvaa. Laine selvitti kotona lintukirjasta, että oli nähnyt kultarinnan. Hän alkoi pitää lintupäiväkirjaa ja on jatkanut sen kirjoittamista lähes 50 vuotta.

Luontoharrastus alkoi kasvien keräämisestä, mutta pian Lasse keskittyi lintuihin. Hän perusti kouluunsa lintukerhon 16-vuotiaana. Hän pyöräili kotoaan Helsingin keskustasta Vanhankaupunginlahdelle Viikin kupeeseen katsomaan lintuja aamulla varhain ja uudestaan koulupäivän jälkeen. Vanhemmat tukivat luontoharrastusta: poika sai pian kiikarit ja 18-vuotiaana teleobjektiivin, joka vauhditti valokuvausharrastusta.

Vuonna 1968 kevät tuli varhain ja muuttolintuja oli paljon. Tuolloin Laine seurasi Suomessa harvinaista kirjokerttua Inkoossa. Hän jatkoi lajin tutkimista ja teki kirjokertun sekä pikkulepinkäisen pesimäbiologiasta gradunsa Helsingin yliopistossa. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli yliopistolla opetustehtävissä.

Laine on koko uransa ajan jakanut tietämystään luonnosta. Hän on pitänyt Helsingin Sanomissa lintupalstaa vuodesta 1977. Hän työskenteli pitkään Eläinmaailma-lehden toimittajana.

Laine on kirjoittanut useita tietokirjoja. Laineen pitkään suunnittelemasta Suomalainen lintuopas -teoksesta julkaistiin vuonna 1996 ensimmäinen painos. Lintuharrastajien perusoppaasta on otettu jo 13 painosta. Laineen mielestä oli tärkeää saada aikaan suomalainen lintuopas, sillä ulkomaisten teosten sisältö ei vastannut suomalaislukijoiden tarpeita. Laine on kirjoittanut myös tietoteokset Suomen Luonto-opas, Lintuharrastajan opas ja Luonnon lumoissa, joka kertoo hänen luontomatkoistaan.

Laine on havainnoinut luontoa 82 maassa ja nähnyt yli puolet maailman kaikista lintulajeista. Hän toimi ensimmäistä kertaa oppaana luontomatkalla vuonna 1977 Bulgariassa. Sen jälkeen hän on opastanut suomalaisia niin jaguaarien kuvausmatkalla Brasiliassa kuin Siperian tundrallakin.

1980-luvun alussa Laine ahersi nimistötoimikunnassa, jossa luotiin suomenkieliset nimet maailman lintulajeille. Ulkomaanmatkoilla kerätystä asiantuntemuksesta oli hyötyä: Laine tiesi, miltä eksoottiset lintulajit näyttävät ja miten ne käyttäytyvät. Hän on antanut panoksensa myös harvinaisia lintuhavaintoja tarkastavan Suomen rariteettikomitean työhön. Laine ideoi ensimmäisen Tornien taisto -lintubongauskilpailun vuonna 1992.

Keväällä 2010 ilmestyi Laineen yhteistyössä Iiris Kalliolan kanssa kirjoittama Suomen lasten luontokirja. Laineesta on tärkeää saada lapset ja lapsiperheet kiinnostumaan myös lähiluonnosta.

”Luonto on parantava lääke arkisen aherruksen keskellä. Kun saan ihmiset kiinnostumaan luonnosta, saan heidät myös suojelemaan sitä.”

Lasse J. Laine

s. 6.2.1946 Iitissä

1964– lintuvalokuvaaja, luontoretkien opas

1966–82 filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistossa, selkärankaiskurssien luennoitsija

1974– luonto- ja lintukirjojen kirjoittaja

1979–2001 Eläinmaailma-lehden toimittaja

1980–91 Suomen rariteettikomitean puheenjohtaja

2008 Suomen tietokirjailijoiden Tietokirjailijapalkinto

  • Suosikit
  • Firefox
  • del.icio.us
  • Google
  • ie
GEO International