GEO - Uusi ikkuna maailmaan

Kasvit

Onko tomaatti lihansyöjäkasvi?

Onko tomaatti lihansyöjäkasvi?

Professori Mark Chase, Kew'n kasvitieteellisen puutarhan biologi Britanniasta, pitää tomaatteja ja petunioita lihansyöjäkasveina.

Mikä on tomaatin tappoase?

Karvat tomaatin - ja erityisesti sen villien sukulaisten - varressa voivat koitua pienille hyönteisille kohtalokkaiksi. Eläimet takertuvat niihin ja menehtyvät.

Mitä se todistaa? Eihän tomaatti pysty sulattamaan hyönteistä.

Siihen se ei todellakaan pysty. Mutta se pystyy hyödyntämään eläimen hajotessa vapautuvia ravinteita. Kasvi siis käyttää ravinnokseen tappamiensa eläinten hajoamistuotteita.

Onpa omalaatuinen näkemys lihansyöjäkasvista.

Ei kasvitieteilijöille. Kaikki tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että eteläafrikkalainen, kihokkia muistuttava Roridula tentata on lihansyöjäkasvi, vaikka se ottaakin ravintonsa paljon monimutkaisemmin: kasvin lehdelle kuolleen hyönteisen on ensin jouduttava luteen vatsaan. Kasvi saa tarvitsemansa ravinteet luteen ulosteista.

Mutta puutarhatomaatit eivät käytä hyönteisiä ravinnokseen.

Nykyiset hyötykasvimme kasvavat niin ravinteikkaassa maassa, että hajoavalla kärpäsellä ei todellakaan ole suurta merkitystä ravinnonotossa. Hyötykasviemme villit esi-isät kasvavat kuitenkin usein hyvin köyhässä maaperässä; silloin vähäiselläkin lisäproteiinilla voi olla ratkaiseva merkitys eloonjäämistaistelussa.

Lähes kaikki kasvit saavat ravinteita kuolleiden eliöiden jäänteistä. Missä kulkee raja lihansyöjän ja kasvinsyöjän välillä?

Esimerkiksi heinäkasveilla ei ole minkäänlaisia lihansyöjän ominaispiirteitä. Niillä ei ole pyyntikarvoja eivätkä ne eritä kastetta tai limaa, joiden avulla ne kykenisivät pyydystämään hyönteisiä.

  • Suosikit
  • Firefox
  • del.icio.us
  • Google
  • ie
GEO International